Interaktiv serie: Strip ’Em All
Ny typ av interaktiv serie med Daniel Ahlgren lanseras i Lund av Athletic Design
Rumslighet, fart och abstrakt tänkande spelar stor roll i de flesta dataspel, medan tecknade serier inbjuder mer till närläsning och psykologisk inlevelse. Ola Hansson på speldesignbolaget Athletic Design i Lund har ända sedan sin roman Kameleont Killers (1994) funderat på hur man kan utveckla dataspelen så att de också innefattar dessa starka sidor hos serierna. Genom ett bidrag från Kulturförvaltningen i Lunds Kommun inom dess satsning "Framtidens Lund" blev det möjligt att ta några första steg i den riktningen och i förlängningen förhoppningsvis mot en ny spelgenre.
Vi kan därför nu presentera Strip ’em all på webben, en kombination av serier och dataspel med teckningar av Urhunden-pristagaren Daniel Ahlgren, design och manus av Ola Hansson.
Temat för spelet är:
”Make comic strips and reveal the inner nature of the characters”
De två första serierna är rena övningsexempel och extremt enkla. (Man måste stå ut med några sekunders reklam, kopplad till Mochis kryptering och distribution av spelet, men direktlänkarna till senare nivåer har ingen reklam)
Övningsserie 1 lär ut hur man flyttar rutor.
Övningsserie 2 lär ut hur man ändrar rutors innehåll.
Den första egentliga serien heter ”The Little Cynic”. Även den är egentligen extremt enkel när man väl har kommit underfund med klickfunktionen: man kan ändra på rutor genom att klicka på betydelsefulla föremål, men man måste hitta dessa föremål, och kan alltså inte klicka var som helst i rutan.
Den därnäst följande serien, ”The Narcissist”, är mer komplicerad och något mer representativ för hur resten av spelet ska fungera.
En serie i samma stil , ”The Egocentric”, introducerar en mindre ny spelmekanism och driver den psykologiska humorn närmre absurdismen än den rena satiren i ”The Narcissist”).
Därpå tar spelet ett språng både i svårighet och komplexitet med den bedrägligt oansenliga fyrarutors strippen ”The Self-destructive”. Flera nya mekanismer introduceras och de många olika serierna som kan bildas bidrar förutom med ledtrådar till skapandet av den slutgiltiga serien även till en större berättelse som omfattar alla de möjliga serierna inklusive det tragiska slutet.
Men detta är ändå bara en början. Många fler serier är tecknade men ännu inte utvecklade till spel. Nivåerna kommer att bli allt mer komplicerade att lösa och vi kommer att introducera fler nya mekanismer efterhand. Hur vi lyckas får visa sig senare. Spelet är i första hand ett experiment i att skapa ett psykologiskt pusselspel där rumsligheten (i motsats till i stort sett alla andra spel oavsett genre) inte spelar någon roll.
En målsättning har också varit att motbevisa Kameleont Killers framtidskildring där dataspel växt från barnlek och massunderhållning till kulturellt respekterad konstart där humbug och plojer hyllas som stor konst. Vi vill visa att det med enkla medel går att göra konstnärligt meningsfulla spel som både är lättillgängliga, utmanande och underhållande att såväl spela som läsa.
Athletic Design, 19 maj 2013
Mer information om spelet finns på vår spelblogg!